Administrația Parcului Național Defileul Jiului a inițiat această competiție sportiv / recreativă cu scopul de a aduce tinerei generații (elevi din toate ciclurile școlare) bucuria competiției sportive în mediul natural.

Alături de organizațiile non-guvernamentale ale comunității locale sau alți factori interesați, în perioadele alese (de regulă mai – iunie sau octombrie), la locul de campare Lainici – Chitu, pentru un grup de circa 20-25 copii, se realizează un traseu scurt de alergare (cca. 1,2 km) cu plecare de la locul de campare. Se urmează drumul auto forestier Chitu până spre intersecția cu drumul auto forestier Fața Babii, cu reîntoarcere la pas spre locul de campare.

Apoi, se pot practica jocuri de orientare pe spațiul locului de campare, asistați de rangerii parcului, colegi bine pregătiți și dornici să dezvăluie din tainele unui sport frumos. Cunoștințele dobândite pot constitui un bagaj solid inclusiv pentru viitorul fiecăruia, de la stadiul de copil la cel de adult.

Suplimentar sau conform înțelegerii între părți, se pot practica și alte sporturi recreative, de relaxare (ex. badminton; jocuri ale copilăriei, etc.).

Competițiile pot dura până la 4-5 ore, în funcție de sporturile dorite a fi practicate (orientare / alergare / cross cu bicicleta) iar pentru îndeplinire necesită o serie de condiții care trebuie anterior îndeplinite :

  1. existența unui parteneriat între părți sau o solicitare scrisă și aprobată;
  2. obținerea tuturor aprobărilor de deplasare a copiilor și însoțitorilor pentru petrecerea timpului liber în afara școlii;
  3. asigurarea informațiilor referitoare la starea de sănătate fizică generală a elevilor pentru practicarea de activități fizice în mediu natural;
  4. asigurarea de către fiecare participant a echipamentului minim necesar pentru drumeție;
  5. respectarea dispozițiilor din instructajul la teren realizat cu ocazia evenimentelor, instructaj realizat de echipa administrației parcului național;
  6. plata unui tarif de organizare – participare la eveniment, după caz.

Notă : evenimentele se pot organiza și pentru alte categorii de persoane (ex. studenți, elevi în cadrul unor programe ERASMUS, tineri din centrele de plasament, participanți la team-buiding-uri), cu respectarea condițiilor mai sus enumerate, după caz.

Alte activități

Drumetie

Campare

Rafting

Cicloturism

Fotografiere

Jocuri-Ateliere creatie

Educatie ecologica

Voluntariat

Servicii insotire – Tururi ghidate

Monitorizarea biodiversitatii

Organizarea de tabere

Mini-cross si Orientare