Jiul este afluent de ordinul I al Dunării și confluează cu aceasta la 692 km amonte de vărsarea fluviului în Marea Neagră.Reţeaua hidrologică este formată din sectorul de circa 30 km al Jiului între confluenţa Jiului de Est cu Jiul de Vest şi confluenţa cu Pârâul Sadu, spre care converg toate pâraiele aferente şi anume: Leurzoaia, Runcu, Alunu, Bratcu, Repede, Tarniţa, Popii, Pate Rău, Cerbănaşu Mare, Cerbănaşu Mic, Dumitra, Murga Mare, Murga Mică, Ploştina Murgilor, Strâmbuţa şi Liliacului pe versantul vestic şi Trântor, Ursului, Chitu, Cerbului, Alb, Ciobănaşului şi sectorul inferior al Polatiştei pe versantul estic. La acestea se adaugă alţi afluenţi mai mici şi afluenţii secundari ai pâraielor amintite. În total reţeaua hidrologică depăşeşte larg lungimea de 300 km. Majoritatea pâraielor mari au debit permanent, dar cu fluctuaţii sezoniere notabile. Se formează prin unirea a doi afluenți principali: Jiul de Vest ce izvorăște din Munții Retezat și Jiul de Est ce izvorăște din versantul sudic al munților Șureanu, la altitudini în jur de 1500m.
Defileul Jiului este considerat de cunoscători drept cel mai spectaculos și impresionant defileu din tară, cu versanți abrupți , văi înguste și sălbatice , totodată ferestruind un culoar de migrație pentru animale. Dincolo de măreția reliefului, Defileul Jiului ne oferă oportunități de a ne petrece timpul liber, fie ea o vizită scurtă sau de mai multe zile fiind foarte căutat pentru activitățile outdoor și anume raftingul, observare de păsări și pescuit de agrement. Raftingul se poate practica individual sau prin intermediul operatorilor specialziați.
Pe malul Jiului se află și locul de campare pus la dispoziție de administrația parcului, amplasament pitoresc și facil de vizitat. Locul este dotat cu mobilier specific, dispune de vetre de foc.