Mănăstirea Lainici este unul dintre cele mai importante monumente istorice de pe raza localităţii Bumbești. Denumirea ei este dată după numele trecătorii în care se află.

Mănăstirea a fost construită între anii 1812-1818, în vremea domnitorului Gheorghe Caragea. La Mănăstirea Lainici s-a ascuns în anul 1817 Tudor Vladimirescu, îmbrăcat în haine călugăreşti, pentru a scăpa de urmărirea turcilor, împotriva cărora luptase în războiul ruso-turc din 1806-1812.

Biserica nouă de la Lainici are un proiect arhitectonic unic la noi în ţară.

În pictura bisericii de deasupra, se vor marca cele mai importante momente din istoria bisericii creştine, cu cei mai reprezentativi Sfinţi din toată lumea şi din toate timpurile.”

După 1947 reîncepe construirea căii ferate Bumbeşti-Livezeni şi modernizarea Drumului Naţional, care afectează mânăstirea.

În 1961 Mănăstirea este desfiinţata ca loc de cult, rămânând cu titlul de “casă de oaspeţi”. Până în 1970 uşile bisericii au fost închise cu lacătul, nepermiţându-se să se facă slujbe decât în unele Duminici şi sărbători religioase.

Biserica nouă, cu hramul Izvorul Tămăduirii s-a înălţat după anul 1990, arhitectonic biserica este o cruce greacă. Pridvorul are coloane sculptate în piatră de Viştea . Pronaosul este despărţit de naos prin 4 coloane, ce s-au placat în marmură. Naosul prezintă 2 strane şi 2 iconostase, cel din dreapta pentru icoana zilei iar cel din stânga pentru icoana hramului bisericii.

Actual, Mănăstirea Lainici este cel mai vizitat obiectiv din Parcul Național Defileul Jiului, atrăgînd anual peste 10.000 mii de pelerini și trecători. Dintre aceștia, doar cîteva zeci rămîn pentru a se bucura de liniștea și sălbăticia zonei.