În satul Curtişoara din oraşul Bumbeşti-Jiu se află cea mai frumoasă culă din Judeţul Gorj ce aparţine, după materiale, soliditate şi arhitectură, secolului al XVII-lea sau chiar sfârşitului secolului al XV-lea.

Muzeul adăposteşte cule şi case reprezentative pentru această regiune. Construcțiile sunt vechi, de peste 100 de ani, cu arhitectură originală, specifică acestei zone folclorice. Din 1968 s-a constituit ca Secţie de artă populară, iar în anii următori aici au fost aduse case țărănești și conace boiereşti care ne prezintă natural imaginea vieţii satului gorjean din ultimele 2-3 secole. Inaugurarea acestui muzeu a avut loc la 17 august 1975.

Muzeul satului deschis aici  cu case expuse existente pe teritoriul judeţului Gorj nu e cu nimic mai prejos decât muzeul satului din Bucureşti, doar că este mai mic. 

Astfel se observă că zona parcului național a fost locuită încă din timpuri străvechi, evenimentele istorice lăsându-și amprenta asupra stilului de viață al populației locale, asupra arhitecturii și tradițiilor.