Istoria Defileului

Plecand din Tg-Jiu spre nord pe drumul national 66 (Tg-Jiu - Petrosani) soseaua lasa in dreapta localitatea Curtisoara, atestata documentar din secolul al XV-lea in timpul domnitorului Vlad Voda Calugarul.


Numele de Curtisoara poate sa vina de la prezenta vreunei curti cnezesti sau din pricina castrului roman din apropriere. Aici se afla Muzeul Etnografic Curtisoara, amenajat intre anii 1968 -1975, ce ofera vizitatorilor piese de mobilier taranesc, obiecte etnografice si costume gorjenesti.

In anul 2002 in incinta muzeului a fost stramutat intreg complexul familiei Tatarescu de la Poiana Rovinari, tot aici se afla cea mai frumoasa cula din judetul Gorj, construita intre secolele XVII - XVIII.

In apropierea orasului Bumbesti Jiu se afla castrul roman, construit se pare in timpul imparatilor Septimus Sever si Antonun Caracala, de catre Cohorta I a Britaniilor, Aurelia Antoniniana Militaria.

La intrarea in defileul Jiului se vad ruinele Manastirii Visina, ctitorie a domnitorului Mircea cel Batran (1386- 1418) care are ca hram Sfanta Treime.


La aproximativ 35 de km de Tg-Jiu pe malul stang al Jiului se afla Manastirea Lainici, care are ca hram Intrarea in biserica a Maicii Domnului.

Manastirea Lainici a fost construita intre anii 1812 si 1847 de catre boierii din regiune pe un deal care domina defileul Jiului. Ea adaposteste frumoase fresce interioare datand din 1860 si un iconostas compus din icoane in stil bizantin.

Pandurul Tudor Vladimirescu, care a vrut sa ridice tara impotriva turcilor, s-a ascuns o vreme la manastirea Lainici. in 1817 turcii au devastat asezamantul, si negasindu-l pe Tudor, l-au decapitat pe calugarul Maxim, risipind obstea.

Urmarile Primului Razboi Mondial s-au facut si ele simtite. Defileul Jiului a fost locul unor batalii crunte intre armata romana si cea germana, care incerca sa intre in tara Romaneasca. Armata germana nu se lupta insa numai cu soldatii inamici, acestia cauzand greutati si monahilor si locuitorilor. Nemtii care au campat pentru un timp la manastire au distrus si pangarit biserica, intrand cu caii in sfantul lacas, arzand lemne inauntru, scrijelind peretii si incendiind arhiva.

Ion Dragalina (n. 16 decembrie 1860, orasul Caransebes - d. 9 noiembrie, 1916) a fost un general roman care a murit pe front in luptele de pe Jiu din primul razboi mondial, la doar cativa km de manastire.

 

Media

Mai multe din această categorie: Oameni si locuri »

Informatii

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
Pentru informații detaliate despre celelalte programe coofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro
Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională.
Site realizat prin proiectul: Măsuri de îmbunătățire a managementului şi conştientizare publică în Parcul Național Defileul Jiului.